Remarks by His Eminence Archbishop Elpidophoros of America at the Hellenic College Holy Cross Reception - Clergy-Laity

Speeches, Sermons, and Addresses

ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ κ. ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΥ Προσφώνηση Στη Δεξίωση προς τιμήν του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού

Ελληνικά English

ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
κ. ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΥ 
Προσφώνηση
Στη Δεξίωση προς τιμήν του Ελληνικού Κολλεγίου
και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού 

4 Ιουλίου 2022 (6.30 μμ)
Marriott Marquis - Νέα Υόρκη 

Τιμία Αντιπροσωπεία της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως: 

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, και 

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομε, και 

Πανοσιολογιώτατε Μέγα Εκκλησιάρχα κ. Αέτιε, 

Σεβασμιώτατοι και Θεοφιλέστατοι, 

Αγαπητέ και προσφιλέστατε Προέδρε κ. Γεώργιε Καντώνη 

Αγαπητά μέλη της οικογένειας του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, 

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ, 

Νωρίτερα σήμερα, τελέσαμε τα εγκαίνια του Εθνικού μας Προσκυνήματος, αφιερωμένου στο Άγιο Νικόλαο τον Θαυματουργό. Αυτή είναι η νεώτερη Εθνική μας Διακονία, που μόλις ξεκίνησε τη διαδρομή της μετά τα πρωϊνά εγκαίνια που τελέσαμε.  

Η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού είναι μία από τις παλαιότερες διακονίες της Αρχιεπισκοπής μας, ιδρυθείσα μόλις δεκαπέντε χρόνια μετά την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να ιδρύσει την πρώτη επαρχία του στο Νέο Κόσμο. Και μόλις φέτος, είχαμε την Ογδοηκοστή τελετή αποφοίτησης από την ίδρυση της Σχολής, ένα θαυμάσιο επίτευγμα που φανερώνει τη συνέχεια των προσπαθειών και τη δέσμευση μας για πρόοδο.  

Θεωρώ ότι οι δύο αυτοί οργανισμοί είναι βαθειά συνδεδεμένοι. Ο Άγιος Νικόλαος θα είναι η πιο σημαντική συμμετοχή μας στην κουλτούρα της Αμερικανικής κοινωνίας, γιατί είναι μέρος της ιστορίας της 11ης Σεπτεμβρίου που θα διδάσκεται σε όλες τις επερχόμενες γενεές των αμερικανών. Προσεύχομαι ώστε αυτή η συμμετοχή να οδηγήσει πολλούς στο Ελληνικό Κολλέγιο και  στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού. Εκεί όπου η διδασκαλία της πίστης μας μπορεί να γίνει αντικείμενο εντρύφησης από εκείνους οι οποίοι θα έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη γνώση του Ορθοδόξου Χριστιανισμού μέσω της μαρτυρίας που θα προσφέρει το Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου.  

Το Ελληνικό Κολλέγιο και η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού δεν είναι μόνο ένας θεμελιώδης οργανισμός της Αρχιεπισκοπής, του οποίου η ιστορία είναι τόσο πολύ συνυφασμένη με το παρελθόν της. Αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της μελλοντικής μας επιτυχίας και είναι πράγματι θαυμαστή η ανανέωση τους υπό την ηγεσία του Προέδρου κ. Καντώνη. 

Τώρα, εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε την Αρχιεπισκοπή μας μέσω μιας ενιαίας Σχολής που θα προετοιμάσει τους κληρικούς και τους λαϊκούς ηγέτες μας σε ένα ενιαίο όραμα για το πώς να υπηρετήσουμε τις κοινότητές μας και το Έθνος μας γενικότερα. 

Από την άποψη αυτή, είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για τη μακροχρόνια δέσμευση προσφοράς και την εργασία στη Σχολή της Helen Carlos και του Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερου του Οικουμενικoύ Θρόνου κ. Ιωάννου Μαγουλιά. Έχουν δώσει τόσα πολλά από τoν προσωπικό τους χρόνο, τα ταλέντα τους και το εισόδημα τους. Πάνω απ᾽ όλα, όμως, έχουν δώσει τις καρδιές τους στη Σχολή.  

Θα ήθελα να ζητήσω και από τους δύο να προσέλθουν και να λάβουν ένα δείγμα της εκτίμηση μας για τις δεκαετίες εργασίας τους για το καλό του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού.  

Στα πρόσωπά σας, αναγνωρίζουμε όλους εκείνους που έχουν δείξει την ίδια αφοσίωση και αφιέρωση με εσάς που προσφέρατε τόσα στην προσφιλή Σχολή μας. (παρουσίαση δώρου) 

Σας ευχαριστώ όλους που ήρθατε απόψε και τους τιμήσατε. Ξέρω ότι μιλώ εξ ονόματος των Πατριαρχικών αντιπροσώπων μας όταν λέω ότι χαίρονται μαζί μας, και ιδιαίτερα εξ ονόματος του Σεβ. Μητροπολίτη Γερασίμου, του οποίου η φιλία με τον πατέρα Ιωάννη ανάγεται στις ημέρες που ήταν μαζί στη Σχολή στη δεκαετία του 1970.  

Εύχομαι ο Θεός να ευλογεί πάντοτε τη Σχολή μας και την Ιερά Αρχιεπισκοπή μας! 

News & Info