Remarks by His Eminence Archbishop Elpidophoros of America at the Retired Clergy Association General Assembly - Clergy-Laity

Speeches, Sermons, and Addresses

ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ κ. ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΥ Προσφώνηση Στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Συνταξιούχων Ιερέων

Ελληνικά English

ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
κ. ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΥ
Προσφώνηση
Στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Συνταξιούχων Ιερέων

5 Ιουλίου 2022
The Marriott Marquis – Gilbert, Fourth Floor - Νέα Υόρκη

Τιμία Αντιπροσωπεία της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως: 

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, και 

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομε 

Πανοσιολογιώτατε Μέγα Εκκλησιάρχα κ. Αέτιε, 

Σεβασμιώτατοι και Θεοφιλέστατοι [αν είναι παρόντες] 

Πανοσιολογιώτατε π. Ευγένιε Παππά, Πρόεδρε του Συνδέσμου συνταξιούχων ιερέων, 

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, 

Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι μαζί με όλους σας σήμερα, γιατί εσείς – οι Συνταξιούχοι Κληρικοί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας – είστε οι δυνατοί και ακλόνητοι πυλώνες της Εκκλησίας μας. Μεταλαμπαδεύετε έναν πλούτο εμπειρίας, αφοσίωσης, σοφίας και πρακτικών γνώσεων στη νεώτερη γενιά των κληρικών. Και συνεχίζετε να υπηρετείτε και να υποστηρίζετε το έργο του Χριστού, από την μία Αμερικανική ακτή στην άλλη, όπως μπορείτε.  

Νοιάζεστε ο ένας για τον άλλον, κρατώντας επαφή και φροντίζοντας ώστε εκείνοι που έχουν χάσει συζύγους να έχουν φροντίδας και να μη λησμονιούνται. Η διακονία που ο ένας προσφέρει στον άλλο είναι πολύ συγκινητική, επειδή είστε μια αληθινή αδελφότητα. Η αδελφική σας αγάπη είναι ένα παράδειγμα για όλους μας. Σε αυτή την εκατονταετηρίδα της Εκκλησίας μας στην Αμερική, οι συνεισφορές σας είναι ιδιαιτέρως πολύτιμες. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι, καθώς αναλογιζόμαστε τις μνημειώδεις συνεισφορές σας, μπορούμε να βρούμε νέους τρόπους να χρησιμοποιήσουμε τις γνώσεις σας, την ωριμότητά σας και τον πλούτο της εμπειρίας σας για το καλό της Εκκλησίας. 

Σκέφτομαι την κληρονομιά σας - τόσο προσωπική όσο και συλλογική- και σκέφτομαι πώς να εξασφαλίσουμε μια συνεχή ροή ανανέωσης για τους κληρικούς μας. Μπορείτε σίγουρα να παρέχετε στους νεώτερους ιερείς συμβουλές από τα πλούτη της ποιμαντικής σας τεχνογνωσίας. Αυτή η στόχευση πρέπει να είναι μέρος του οράματός μας.  

Είτε μέσω της Θεολογικής Σχολής σε εθνικό επίπεδο, είτε μέσω των Μητροπόλεων σε περιφερειακό επίπεδο, είτε μέσω σύζευξης συνταξιούχων κληρικών με τοπικούς ιερείς σε επίπεδο ενοριών, πρέπει να ακολουθήσουμε μια πορεία που να μεγιστοποιεί τον αντίκτυπό σας στην Εκκλησία. Μπορεί να έχετε συνταξιοδοτηθεί, αλλά δεν έχετε αποχωρήσει. Συνεχίζετε να υπηρετείτε σε τόσες πολλές ενορίες που έχουν ανάγκη, παρέχοντας συχνά τη διακονία του δεύτερου ή ακόμα και του τρίτου ιερέα. Η ταπεινοφροσύνη σας είναι τόσο αξιοθαύμαστη όσο και η αφοσίωσή σας.  

Σήμερα το απόγευμα θέλω να αναγνωρίσω, ως τιμώμενους της Εκατονταετηρίδος, τρεις από την ευγενή παρέα σας: 

Τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ξάνθου κ. Δημήτριο, ένα εξαίρετο και ταπεινό επίσκοπο που υπηρέτησε με διάκριση στο Γραφείο Οικουμενικών Σχέσεων της Αρχιεπισκοπής. 

Τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ευγένιο Παππά, τον πρόεδρο σας και έναν από τους ευγλωττότερους κληρικούς της Αρχιεπισκοπής μας. 

Και τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου π. Στιβ Βλάχο, φωνή συνείδησης και δικαιοσύνης καθ᾽ όλη τη διάρκεια της μακράς υπηρεσίας του στην Εκκλησία.  

Καθένας από αυτούς τους διακεκριμένους κληρικούς είναι άξιος, όπως και όλοι σας, και μέσω αυτών, σας τιμώ όλους. 

(παρουσίαση)  

Όλοι σας έχετε τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη για την υπηρεσία σας προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας και την Ιερά Αρχιεπισκοπή μας. Εύχομαι όπως ο Πανάγαθος Κύριος να σας χαρίσει υγεία και διάρκεια ημερών, έτσι ώστε τα χαρίσματά σας να συνεχίσουν να αποδίδουν καρπούς στη ζωή της Εκκλησίας μας. Η χάρη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, η αγάπη του Θεού και Πατρός και η κοινωνία του Αγίου Πνεύματος είη μετά πάντων ημών. Αμήν. 

News & Info