Keynote Address of Archbishop Demetrios Engergizes Delegates at 40th Biennial Clergy-Laity Congress - Clergy-Laity

Clergy-Laity 2010 News & Messages

Με την Εναρκτήρια Ομιλία του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου Ξεκίνησε η 40η Κληρικολαϊκή Συνέλευση

Ελληνικά English

ΑΤΛΑΝΤΑ – Η 40η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής ξεκίνησε επίσημα τις εργασίες της το πρωί της Δευτέρας 5 Ιουνίου 2010 στο ξενοδοχείο Marriott Marquis της Ατλάντα. Η Συνέλευση ξεκίνησε με την εναρκτήρια ομιλία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου προς τους χιλίους και πλέον συνέδρους της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης και της συνελεύσεως της Εθνικής Φιλοπτώχου Αδελφότητος που πραγματοποιείται παράλληλα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος εξήγησε ότι το θέμα της προηγούμενης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης Συναγάγετε τον Λαό Μου στον Οίκο Μου λόγω της ζωτικής σημασίας του συνεχίζεται και στην 40η Κληρικολαϊκή Συνέλευση, επαυξανόμενο με την ευαγγελική προτροπή «Έρχου και Ίδε». Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι με τη νέα προσθήκη «το θέμα της Κληρικολαϊκής Συναγάγετε τον Λαό Μου στον Οίκο Μου. Έρχου και Ίδε περιέχει δύο σημαντικά τμήματα και δύο διακριτές φωνές. Το πρώτο τμήμα είναι η φωνή του Θεού ο οποίος μας καλεί ευθέως στο έργο της συναγωγής του Λαού Του στον Οίκο Του. Το δεύτερο τμήμα του θέματος είναι η δική μας φωνή καθώς απευθυνόμεθα σ’ εκείνους τους οποίους επιθυμούμε  να φέρουμε στον Οίκο του Θεού με τη φράση «Έρχου και Ίδε». (Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Αρχιεπισκόπου)


Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος έθεσε σειρά ερωτημάτων και έκανε αρκετές παρατηρήσεις για τον τρόπο εφαρμογής των συμπερασμάτων και επιταγών της προηγουμένης Κληρικολαϊκής σε όλα τα επίπεδα της Εκκλησίας μας ρωτώντας χαρακτηριστικά: «Στα θέματα αυτά ποιά ήταν η συγκομιδή μας;» Επί πλέον τόνισε ότι «το θέμα , Συναγάγετε τον Λαό Μου στον Οίκο Μου. Έρχου και Ίδε ωστόσο δεν περιορίζεται μόνο στην Αρχιεπισκοπή μας με τις Μητροπόλεις και τις ενορίες της. Αποτελεί παν-Ορθόδοξη κλήση και καθήκον». Ολοκληρώνοντας την ομιλία του σημείωσε συμπερασματικά ότι «εισερχόμεθα σε μια νέα περίοδο προκλήσεων» και ότι τώρα «Είναι ώρα για δράση. Πάντοτε με τον Χριστό ως συνεργάτες Του στην σπορά της αληθείας, στη διάδοση της θεραπείας και στην προαγωγή της ζωής. Αυτή είναι η ώρα για την σωτηρία του κόσμου»!

Η επίσημη τελετή ξεκίνησε με προσευχή, και ακολούθησε το καλωσόρισμα των δύο συμπροέδρων της διοργανωτικής επιτροπής της Κληρικολαϊκής  κ.κ. Βασιλείου Μαριάνη και Νικολάου Μωραϊτάκη. Αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ατλάντα κ. Αλέξιος απευθύνθηκε στους συνέδρους και στους επίσημους προσκεκλημένους και στη ομιλία του εξέφρασε πολλές ευχαριστίες στους συντελεστές και πρόσφερε λόγο ποιμαντικής αγάπης και φροντίδος.


Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου κ. Εμμανουήλ Τζαχάρης, και στην ομιλία του έκανε μια λεπτομερή αποτίμηση και αξιολόγηση «των εντυπωσιακών επιτευγμάτων των τελευταίων δέκα ετών» και στάθηκε ιδιαίτερα στις προοπτικές που διαγράφονται για μια «συνεχιζόμενη ενδυνάμωση και ανάπτυξη της Εκκλησίας μας». Ο κ. Τζαχάρης είπε ότι πιστεύει ότι «η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε (ως Εκκλησία) είναι το πως να διατηρήσουμε του πιστούς –ειδικά τους νέους. Το πώς να κρατήσουμε αμείωτο το ενδιαφέρον τους και τη συμμετοχή τους ώστε να παραμείνουν ενεργοί στην Εκκλησία. Η πρόοδος και το μέλλον της Εκκλησίας μας στην Αμερική» τόνισε, «εξαρτάται αφ’ ενός από την ικανότητά μας να κρατήσουμε τους νέους μας ενεργά συνδεδεμένους με την Εκκλησία μας και την κοινότητά μας, και αφ’ έτερου  η ικανότητά μας να υποδεχθούμε εκείνους που επιθυμούν να ασπαστούν την ελληνορθόδοξη πίστη μας ως πνευματικό τους δρόμο».


Η κ. Αφροδίτη Σκιαδά, Πρόεδρος της Εθνικής Φιλοπτώχου Αδελφότητος απηύθυνε  χαιρετισμό εκ μέρους των 25,000 γυναικών  που αντιπροσωπεύνονται  σ’ αυτὀν τον ζωτικής σημασίας, φιλανθρωπικό οργανισμό της Εκκλησίας μας στην Αμερική.


Ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος μετέφερε τους πατρικούς και πατριαρχικούς χαιρετισμούς και ευλογίες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και διάβασε το Επίσημο Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου προς τη Συνέλευση. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο μήνυμα του αναφέρεται κατ’ αρχάς στις προσωπικές του παρατηρήσεις από την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο Οκτώβριο. Και σημειώνει: «ὅτι αἱ ἐργώδεις προσπάθειαι τῆς αὐτόθι ἐκκλησιαστικῆς διοικήσεως καί πάντων τῶν ἐν Κυρίῳ συνεργῶν αὐτῆς ἐν τῷ εὐαγγελικῷ ἔργῳ ἔχουν ἤδη ἀποδώσει ἱκανά θετικά ἀποτελέσματα ὡς πρός τήν «συναγωγήν» τοῦ λαοῦ τοῦ Θεοῦ εἰς τόν οἶκον Του, τήν αὔξησιν τῆς συμμετοχῆς τῶν πιστῶν εἰς τήν ὅλην ζωήν τῆς Ἐκκλησίας, καί εἰς ἀριθμούς καί εἰς βάθος πνευματικότητος, τήν παραμυθίαν καί βοήθειαν τῶν ἐμπεριστάτων, τήν ἐξάπλωσιν τοῦ εὐαγγελικοῦ μηνύματος, τήν διακράτησιν τῶν ἱερῶν ἑλληνορθοδόξων παραδόσεων καί ἀξιῶν, τήν ποικίλην πληροφόρησιν τῆς αὐτόθι ἐκκλησιαστικῆς διακονίας!»

Επίσης επισημαίνει ότι  η Μητέρα Εκκλησία θεωρεί  την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής ως πρώτη μεταξύ των Επαρχιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου και εκφράζοντας την πατρική του αγάπη, καταλήγει: «Εἶσθε ὀστοῦν ἐκ τῶν ὀστέων καί σάρξ ἐκ τῆς σαρκός ἡμῶν καί διά τοῦτο ἡ ἀγάπη, ἥν ἔχομεν πρός ὑμᾶς, οὐδέποτε ἐκπίπτει!» (πλήρες κείμενο )


Αμέσως μετά οι Μητροπολίτες της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου ηγήθηκαν χωριστών συνεδριάσεων στις οποίες το θέμα της Κληρικολαϊκής συζητήθηκε εκτενέστερα και ανελύθη δίνοντας την ευκαιρία στους συνέδρους να ανταλλάξουν απόψεις και καινούργιες ιδέες και να επωφεληθούν από τις συμβουλές των Ιεραρχών.


Κατά την διάρκεια της ημέρας πραγματοποιήθηκαν διάφορες συνεδριάσεις όπως η Γενική Συνέλευση της Εθνικής Φιλοπτώχου, η συνεδρίαση των Πρωτοσυγγέλων, του Ταμείου Κοινωνικής Ασφάλισης Κληρικών, των Εκκλησιαστικών Μουσικών, της Αδελφότητος Πρεσβυτερών, της Επιτροπής Διοικητικών θεμάτων καθώς και δύο παρουσιάσεις και ανοιχτές συζητήσεις για την Ορθοδοξία και την Ορθόδοξη πραγματικότητα σήμερα στην Αμερική.

Αργότερα το βράδι, οι συμμετέχοντες είχαν την μοναδική ευκαιρία να επισκεφθούν και να περιηγηθούν στο φημισμένο Μουσείο-Ενυδρείο της Τζόρτζια το οποίο είχε αποκλειστικά διατεθεί για τους συνέδρους της Κληρικολαϊκής. Στη μεγάλη αίθουσα του Μουσείου πραγματοποιήθηκε δείπνο και ψυχαγωγικό πρόγραμμα.

Κείμενα και φωτογραφίες υπάρχουν στο διαδύκτιο www.clergylaity.org ή στη κύρια σελίδα της Αρχιεπισκοπής www.goarch.org

Clergy-Laity 2010