Toast by His Eminence Archbishop Elpidophoros of America at the Dinner with National Philoptochos - Clergy-Laity

Speeches, Sermons, and Addresses

ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ κ. ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΥ Πρόποση Στο δείπνο προς τιμήν της

Ελληνικά English

 

ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
κ. ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΥ
Πρόποση
Στο δείπνο προς τιμήν της

Εθνικής Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών
4 Ιουλίου 2022
Molos Restaurant - Weehawken, NJ 

Τιμία Αντιπροσωπεία της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως:
Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, και
Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομε, και
Πανοσιολογιώτατε Μέγα Εκκλησιάρχα κ. Αέτιε,
Σεβασμιώτατοι και Θεοφιλέστατοι,
Αγαπητές κυρίες της Εθνικής Φιλοπτώχου Αδελφότητος,
Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ, 

Τί υπέροχος τρόπος για να ολοκληρωθεί μια υπέροχη μέρα. Θέλω να ευχαριστήσω την Εθνική Αδελφότητα Κυριών της Φιλοπτώχου μας για την ευγένειά τους και για τη μέριμνά τους να μας αναψύξουν μετά από μια πολύ κουραστική μέρα, όπως και για τη δυνατότητα που μας προσφέρουν απόψε να απολαύσουμε τα πυροτεχνήματα.  

Στον εφετεινό εορτασμό της Εκατονταετίας της Αρχιεπισκοπής μας, συμπίπτει να εορτάζουμε και την ενενηκοστή επέτειο από την ίδρυση της Φιλοπτώχου από τον μακαριστό Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα το Νοέμβριο του 1931. Αυτό ήταν ένα από τα πρώτα του επιτεύγματα ως Αρχιεπίσκοπος τότε Βορείου και Νοτίου Αμερικής, ένα επίτευγμα που είχε απεριόριστα οφέλη για την Εκκλησία. 

Σήμερα, γιορτάζουμε την πεμπτουσία των αμερικανικών εορτών, την Τετάρτη Ιουλίου. Αλλά για εμάς – τους Έλληνες Ορθόδοξους πιστούς – αυτή η ημέρα θα είναι για πάντα συνδεδεμένη με το Εθνικό Προσκύνημα, τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και τα εγκαίνιά του.  

Σήμερα, σφραγίσαμε την ιστορία της Αμερικής με την ιστορία του Εθνικού μας Προσκυνήματος, ενώνοντάς τες μαζί σε μια δήλωση ελευθερίας συνειδήσεως και θρησκευτικής ελευθερίας.  

Καθώς θα κοιτάζουμε τις λαμπρές επιδείξεις πυροτεχνημάτων απόψε, ας είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι διασφαλίσαμε για πάντα την παρουσία της δόξας της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης μας στο επίκεντρο της ιστορίας του Εικοστού πρώτου αιώνα. 

Γιατί το Ground Zero (το Σημείο Μηδέν) είναι πραγματικά το σημείο εκείνο από το οποίο προέκυψε ο νέος αιώνας. Ως εκ τούτου, καθώς η Ιερά Αρχιεπισκοπή μας κινείται επίσης προς τον επόμενο αιώνα της, είναι καλό ότι έχουμε δημιουργήσει μια εθνική πλατφόρμα από την οποία στέλνουμε το μήνυμά μας Ευαγγελίου του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Πράγματι, ο Άγιος Νικόλαος είναι αυτή η πλατφόρμα, αυτή η βάση. Εύχομαι να παραμείνουμε πάντα άξιοι γι᾽ αυτό!  

Θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερη εκτίμησή μου στη Φιλόπτωχο Αδελφότητα, η οποία ανέκαθεν υποστήριζε την ανοικοδόμηση της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου και συνέβαλε σε αυτή με την συνδρομή ενός εκατομμυρίου δολαρίων και πλέον για την οικοδόμηση του Εθνικού Προσκυνήματος. Είστε πράγματι, όχι μόνο μία σταθερή πηγή ανανέωσης στη ζωή της Εκκλησίας, αλλά και ένας θεμελιώδης ακρογωνιαίος λίθος της ενότητας της Αρχιεπισκοπής μέσω των τμημάτων σας σε κάθε ενορία, από την μία ακτή  της χώρας έως την άλλη. 

Εγείρω το κύπελλό μου προς τιμήν των Αδελφών Κυριών της Φιλοπτώχου και καλώ να σηκώσετε και εσείς μαζί μου το δικό σας και να πιούμε με την ευχή να εξακολουθεί να έχει επιτυχίες για το καλό της Αγίας μας Εκκλησίας. Εσείς - οι θυγατέρες, οι αδελφές και οι μητέρες της Εκκλησίας μας στην Αμερική θα είσαστε πάντα ο πολύτιμος θησαυρός μας.  

Εύχομαι ο Πανάγαθος Κύριος να ευλογεί πάντα, εσάς και τις οικογένειές σας! 

News & Info