Remarks by His Eminence Archbishop Elpidophoros of America at the Chancellors Meeting Centennial Clergy-Laity Congress - Clergy-Laity

Speeches, Sermons, and Addresses

Remarks by His Eminence Archbishop Elpidophoros of America at the Chancellors Meeting Centennial Clergy-Laity Congress

Ελληνικά English

ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
κ. ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΥ

Προσφώνηση
Στη συνάντηση των Πρωτοσυγκέλλων
Κληρικολαϊκή Συνέλευση Εκατονταετηρίδος

5 Ιουλίου 2022
The Marriott Marquis – Barrymore Ninth Floor - Νέα Υόρκη

Τιμία Αντιπροσωπεία της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως: 

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, και 

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομε 

Πανοσιολογιώτατε Μέγα Εκκλησιάρχα κ. Αέτιε, 

Σεβασμιώτατοι και Θεοφιλέστατοι [αν είναι παρόντες] 

Πανοσιολογιώτατε κ. Νεκτάριε, Πρωτοσύγκελλε της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, 

Αγαπητοί πρωτοσύγκελλοι, εν Χριστώ αδελφοί, 

Είμαι τόσο ευγνώμων για αυτή την ευκαιρία να συναντηθώ μαζί σας και να ακούσω τις ιδέες σας και τις ανησυχίες σας. Όπως έχει επισημάνει ο πατήρ Νεκτάριος στις παρατηρήσεις του, η επικοινωνία και η συνεργασία σας είναι το κλειδί για την βέλτιστη λειτουργία της Αρχιεπισκοπής. Ως Πρωτοσύγκελλοι, – εκείνοι που είναι πρώτοι στο κελλί με τους Ιεράρχες σας – έχετε τόσο την πρόσβαση όσο και την εξουσία να κομίσετε τη δική σας συνεισφορά, ως συνδιαχειριστές της διοικήσεως της Εκκλησίας. Προ ετών, πριν έλθω ως Αρχιεπίσκοπός σας, υπήρχε η ελπίδα ότι η Επισκοπική Συνέλευση της Αμερικής θα παρείχε σε όλους τους Πρωτοσυγκέλλους των διαφόρων δικαιοδοσιών τη δυνατότητα δημιουργίας μιας κοινής πλατφόρμας σύνδεσης και ανταλλαγής πληροφοριών. 

Δυστυχώς, αυτό δε συνέβη ποτέ, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να επιτύχουμε τέτοια συνεργασία τουλάχιστον μεταξύ των πρωτοσυγκέλλων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μπορώ να θεωρήσω ότι μια τέτοια πρωτοβουλία συνεργασίας θα διευκόλυνε τα καθήκοντα όλων.  

Ζούμε στην πιο τεχνολογικά προηγμένη χώρα του πλανήτη. Κυριολεκτικά, ο κόσμος είναι στα χέρια μας. Αυτή η προχωρημένη κατάσταση τεχνολογικής ανάπτυξης είναι συχνά σε αντίθεση με τις παραδόσεις μας και την πίστη μας, αλλά όπου μπορούμε να την αξιοποιήσουμε για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί για τον λαό του Θεού, θα πρέπει να το κάνουμε.  

Αυτή η εκατονταετηρίδα είναι μια ευκαιρία για εμάς να προβούμε σε μια προσεκτική εξέταση αναφορικά με τις μεθοδολογίες μας ώστε να τις επαναξιολογήσουμε σύμφωνα με τις ανάγκες της Εκκλησίας για τα επόμενα εκατό χρόνια. Δεν υπάρχει κανένας λόγος τα διοικητικά παραδείγματα  που χρησιμοποιούμε να μην είναι το ίδιο ικανά και σύγχρονα όσο τα κοσμικά παραδείγματα. 

Άλλωστε, η έννοια της «διοίκησης, της επισκοπής», ήταν μια κοσμική έννοια, αν και σήμερα, η λέξη συνδέεται μόνο με εκκλησιαστικές υποθέσεις. Επρόκειτο για ένα κυβερνητικό παράδειγμα που εφαρμόστηκε από έναν από τους πιο σκληρούς Ρωμαίους αυτοκράτορες και διώκτες της Εκκλησίας, τον Διοκλητιανό. Και στη Χριστιανική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία που εν συνεχεία ακολούθησε, υϊοθετήθηκε πλήρως ως έννοια, παραπέμπουσα στη διαχείριση των διοικητικών υποθέσεων της Εκκλησίας, κάτι που συνεχίζεται έως και σήμερα.  

Το έργο ενός πρωτοσυγκέλλου είναι ένα ευγενές και ευσεβές έργο, αλλά δε  χρειάζεται να σας πω ότι κάποτε φαίνεται ατελείωτο, λόγω των πολυάριθμων κρίσεων που καλείστε να επιλύετε σε καθημερινή βάση. Να γνωρίζετε ωστόσο ότι οι Ιεράρχες σας, σας εκτιμούν βαθειά και αναγνωρίζουν ότι θα ήταν δυσχερές να υπηρετήσουν τους πιστούς χωρίς την ανεκτίμητη βοήθειά σας. 

Ένας από εσάς υπηρετεί σε αυτή τη θέση περισσότερο από όλους τους υπολοίπους, και είναι ο μεγαλύτερος αδελφός σας στη διακονία της Πρωτοσυγκελλίας. Προσκαλώ τον τιμώμενο της Εκατονταετηρίδος Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου π. Γεώργιο Τσαχάκη, Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Ατλάντας, να προσέλθει προκειμένου να λάβει αυτή τη διάκριση που θα του προσφερθεί εκ μέρους όλων σας. 

(παρουσίαση)

Ο καθένας από εσάς έχει τις διαρκείς ευχαριστίες μου για όλα όσα κάνετε, καθώς και τις ευχαριστίες των Ιεραρχών σας, του κλήρου και των ενοριών που υπηρετείτε. Σας περιμένω συνοδοιπόρους στην ανάπτυξη ενός νέου οράματος για τα επόμενα Εκατό Χρόνια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.  

Τα θεμέλιά μας είναι γερά, χτισμένα πάνω στην πολύτιμη κληρονομιά του παρελθόντος.  

Και η τρέχουσα κατάσταση της πραγματικότητας που διαχειριζόμαστε υφίσταται συνεχή βελτίωση και επικαιροποίηση, για να κάνουμε την διακονία μας στο Σώμα του Χριστού πιο αποτελεσματική.  

Τώρα, ας συνεργαστούμε για να προωθήσουμε την ενότητα εκείνη που ενισχύει τις επιμέρους διακονίες, ενοποιώντας ταυτοχρόνως ολόκληρο το Σώμα της Εκκλησίας.  

Εύχομαι ο Κύριος να ευλογεί τη ζωή σας, την εν Χριστώ διακονία σας και τις οικογένειες σας.  

Αμήν  

 

News & Info