Remarks by His Eminence Archbishop Elpidophoros of America at the Clergy Breakfast - Clergy-Laity

Speeches, Sermons, and Addresses

ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ κ. ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ ΠΡΟΓΕΥΜΑ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΚΛΗΡΙΚΟΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΗΡΙΔΟΣ

Ελληνικά English

ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ κ. ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ 
ΠΡΟΓΕΥΜΑ ΚΛΗΡΙΚΩΝ 
ΚΛΗΡΙΚΟΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΗΡΙΔΟΣ 

5 Ιουλίου 2022 
The Marriott Marquis – Broadway South Sixth Floor- Νέα Υόρκη 

Τιμία Αντιπροσωπεία της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως: 

Σεβασμιώτατε Γέροντα Μητροπολίτα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, 

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομε και 

Πανοσιολογιώτατε Αρχιμανδρίτα κ. Αέτιε, 

Σεβασμιώτατοι και Θεοφιλέστατοι, 

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί μου, 

Είμαι ενθουσιασμένος από την παρουσία σας σήμερα το πρωί και τόσο χαρούμενος που είχα την ευκαιρία να σας χαιρετήσω όλους προσωπικά. Ευρισκόμενος ανάμεσά σας απολαμβάνω το καλύτερο πρωινό που θα μπορούσα να έχω, καθώς ενθαρρύνομαι από την παρουσία σας. Αυτή είναι η πρώτη μου Κληρικολαϊκή συνέλευση στην οποία μετέχω αυτοπροσώπως και διαπιστώνω το γιατί τόσοι πολλοί μου έχουν επισημάνει το ότι προσβλέπει ο κλήρος σε αυτή με ιδιαίτερη ζέση.  

Είναι σαν μια επανένωση αδελφών που μπορεί να έχουν φοιτήσει μαζί στη Θεολογική Σχολή, αλλά έχουν χωριστεί με αποστάσεις μιλίων και με το πέρασμα των χρόνων. Ελπίζω ότι όλοι σας θα βρείτε ποιοτικό χρόνο για να περάσετε μαζί τις επόμενες ημέρες και να ανανεώσετε τις φιλίες σας. 

Είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο Πρεσβυτέρων είναι τόσο σημαντικό να υποστηριχθεί στη λειτουργία του, και θέλω να ευχαριστήσω τόσο τον απερχόμενο και το νέο Πρόεδρο, πατέρες Λεοντή και Καπλάνη, για την υπηρεσία τους. Το Συμβούλιο είναι ο οργανισμός σας και σας προτρέπω όλους να τον υποστηρίξετε και να συμμετάσχετε ενεργά όσο ασφαλώς το επιτρέπει το πολύ απασχολημένος σας πρόγραμμα.  

Θα έχω περισσότερα να σας πω κατά τη διάρκεια αυτής της Συνελεύσεως, αλλά θέλω να σας επαναβεβαιώσω την προσωπική μου δέσμευση – αυτή που ανέφερα στη χθεσινή κεντρική ομιλία μου, για την ασφάλειά σας σχετικά με το Συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, και για την ασφάλειά σας όσον αφορά τις εξελίξεις του Κατστατικόύ Χάρτη. Είστε κληρικοί μιας ενιαίας Αρχιεπισκοπής, υπό τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. Τα συμφέροντά σας και τα συμφέροντα των οικογενειών σας έχουν προτεραιότητα τόσο για μένα όσο και για την Ιερά Αρχιεπισκοπή. 

Δεν πρόκειται για περίπτωση διαίρεσης της αφοσίωσης κανενός. Είμαστε πρώτα και κυρίως πιστοί και αφοσιωμένοι στον Χριστό. Αλλά είμαστε επίσης μέλη του Σώματός Του, της Αγίας Εκκλησίας, και ως εκ τούτου είμαστε σε σχέση μεταξύ μας. Θέλω ο καθένας από εσάς να αισθάνεται ότι η διακονία του είναι ορατή και η φωνή του ακούγεται και ότι εκτιμάται η ποιμαντική φροντίδα την οποία εσείς οι κληρικοί προσφέρετε στις κοινότητες μας σε τόσο πολύπλοκους και συγκρουσιακούς καιρούς όπως αυτοί που ζούμε, οι οποίοι διαμορφώνουν όντως μια πολύ αγχωτική πρόκληση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, σε αυτή την εκατονταετηρίδα της Αρχιεπισκοπής μας, έχω αναφέρει ότι η εν Χριστώ  Ενότητά μας είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο κάθε πτυχή της διακονίας μας πρέπει να οικοδομηθεί.  

Και έχοντας δώσει έμφαση σε αυτό το σημείο, θέλω να ξεχωρίσω ένα υπέροχο παράδειγμα μεταξύ των αδελφών, έναν κληρικό που καταλαβαίνει τι σημαίνει η ενότητα ως προϋπόθεση για ένα πραγματικά επιτυχημένο ποιμαντικό έργο. 

Προσκαλώ αυτή τη στιγμή τον Τιμώμενο της Εκατονταετηρίδας μας, τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη Μπάκα, να προσέλθει. Ο πατήρ Ιωάννης έχει μεταμορφώσει κυριολεκτικά τον Καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στο Λος Άντζελες κατά τη διάρκεια της διακονίας του. Πριν από εικοσιπέντε χρόνια, όταν ο Παναγιώτατος επισκέφθηκε την Αγία Σοφία και είδε το εκπληκτικό έργο του πατέρα Ιωάννη και του καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας στο Βυζαντινή-Λατινοαμερικανική Συνοικία του Λος Άντζελες, είπε τα εξής:

“Αναγνωρίζουμε τη δύναμη που λειτουργεί εδώ, μια δύναμη τόσο μεγάλη που τα όνειρα που τρέφει, μπορούν να περιοριστούν μόνο από το μέτρο της εσωτερικής μας πίστης και τα όρια των οραματισμών μας. Είναι το πνευματικό μας θεμέλιο που μας καθορίζει και η αγάπη μας που μας συγκινεί”. (7 Νοεμβρίου 1997)

Αυτή ήταν η διακονία του πατέρα Ιωάννη τότε... και  αυτή είναι η διακονία του Πάτερ Ιωάννη τώρα. Είναι πραγματικά ένα παράδειγμα διακονίας για τα επόμενα Εκατό Χρόνια. Στο δικό του πρόσωπο, σας τιμώ όλους. (παρουσίαση)  

Σας ευχαριστώ για την διακονία σας.  

Σας ευχαριστώ για την αφιέρωσή σας.  

Σας ευχαριστώ για την αφοσίωσή σας.  

Σας ευχαριστώ που είσαστε οι ιερείς του Θεού που είσαστε.  

Είστε όλοι πανάξιοι! 

 

News & Info