Remarks by His Eminence Archbishop Elpidophoros of America at the Philoptochos Opening - Clergy-Laity

Speeches, Sermons, and Addresses

Remarks by His Eminence Archbishop Elpidophoros of America at the Philoptochos Opening

Ελληνικά English

ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ κ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ
ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΥ 

5 Ιουλίου 2022
The Marriott Marquis – Westside Salon, Fifth Floor - Νέα Υόρκη 

Τιμία Αντιπροσωπεία της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως:
Σεβασμιώτατε Γέροντα Μητροπολίτα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ,
Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομε και
Πανοσιολογιώτατε Μέγα Εκκλησιάρχα κ. Αέτιε,
Σεβασμιώτατοι και Θεοφιλέστατοι [αν είναι παρόντες]
Θεοφιλέστατε Επίσκοπε κ. Αθηναγόρα, Πνευματικέ Σύμβουλε της Φιλοπτώχου,
Ερρίτιμε Πρόεδρε της Εθνικής Φιλοπτώχου κ. Arlene Siavelis Kehl,
Αγαπητές εν Χριστώ αδελφές των ανά την Αμερική τμήματων της Φιλοπτώχου Αδελφότητος της Ιεράς μας Αρχιεπισκοπής, 

Σας χαιρετώ όλους και όλες σήμερα το πρωί με την αγάπη και τη χαρά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Με την ευκαιρία του καθαγιασμού του Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου, παρακαλώ επιτρέψτε μου, για άλλη μια φορά, να εκφράσω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη προς την Φιλόπτωχο για τη συνεχή υποστήριξή της στο Εθνικό Προσκύνημα. Εσείς σταθήκατε στο πλευρό του Αγίου Νικολάου και δώσατε μέσα από τις καρδιές σας την προσφορά σας για την ανάσταση αυτής της Εκκλησία. Εύχομαι ο Κύριος να ευλογεί όλες εσάς, τα τμήματα και τα μέλη σας για την πίστη που έχετε δείξει πάλιν και πολλάκις για να στηρίξετε την Εκκλησία. 

Η Φιλόπτωχος είναι ο μεγαλύτερος Εκκλησιαστικός Οργανισμός που υπάρχει στην Αρχιεπισκοπή μας, και είστε όλες τόσο ξεχωριστές και σημαντικές για την Εκκλησία. Θέλω να σας μιλήσω σήμερα για την κοινή μας αποστολή - σε εσάς που είστε οι γαλουχούσες μητέρες, θυγατέρες και αδελφές της Εκκλησίας. Όταν σκέφτομαι εσάς και όλα όσα κάνετε, θυμάμαι την ιστορία της Μαρίας και της Μάρθας των  αδελφών του Λαζάρου. Στο κατά Λουκάν Ευαγγέλιο διαβάζουμε: 

“Ἐν δὲ τῷ πορεύεσθαι αὐτοὺς αὐτὸς εἰσῆλθεν εἰς κώμην τινά· γυνὴ δέ τις ὀνόματι Μάρθα ὑπεδέξατο αὐτὸν εἰς τὴν οἰκίαν. Kαὶ τῇδε ἦν ἀδελφὴ καλουμένη Μαριάμ, ἣ καὶ παρακαθεσθεῖσα πρὸς τοὺς πόδας τοῦ Κυρίου ἤκουεν τὸν λόγον αὐτοῦ. Η δὲ Μάρθα περιεσπᾶτο περὶ πολλὴν διακονίαν· ἐπιστᾶσα δὲ εἶπεν Κύριε, οὐ μέλει σοι ὅτι ἡ ἀδελφή μου μόνην με κατέλειπεν διακονεῖν; εἰπὸν οὖν αὐτῇ ἵνα μοι συναντιλάβηται. Αποκριθεὶς δὲ εἶπεν αὐτῇ ὁ κύριος Μάρθα Μάρθα, μεριμνᾷς καὶ θορυβάζῃ περὶ πολλά, ἑνός δέ ἐστιν χρεία · Μαριὰμ γὰρ τὴν ἀγαθὴν μερίδα ἐξελέξατο, ἥτις οὐκ ἀφαιρεθήσεται αὐτῆς.”1 

Σε αυτή τη θαυμάσια διήγηση βλέπουμε τις δύο όψεις του έργου της Φιλοπτώχου – δράση και περισυλλογή. Η μεν Μάρθα είναι γεμάτη με δραστηριότητα - υπηρετώντας και φροντίζοντας τους πάντες. Ακριβώς όπως και εσείς, οι αδελφές της Φιλοπτώχου. Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος. Η Μαρία που κάθεται στα πόδια του Ιησού απορροφώντας κάθε λέξη της διδαχής Του. Εδώ είναι φανερή η περισυλλογή και η ανάπαυση στον Θεό.  

Αγαπημένες μου αδελφές: Πρέπει να έχουμε και τα δύο. Πρέπει να φροντίζουμε τους εαυτούς μας ακόμη και όταν φροντίζουμε τις κοινότητές μας. Η διακονία σας προς την Εκκλησία πρέπει να είναι ισορροπημένη, συνοδευόμενη από την διακονία του εαυτού σας. Η Μάρθα και η Μαρία – οι αγίες αδελφές του Λαζάρου είναι η καλύτερη έμπνευσή μας.  

* * *  

Καθώς η Αρχιεπισκοπή μας εορτάζει τα εκατό της χρόνια, εσείς εορτάζεται τα ενενήντα από την ίδρυση του οργανισμού σας. Τα επιτεύγματα της Φιλοπτώχου είναι φανερά παντού σε όλη την Εκκλησία μας. Σε Εθνικό, Μητροπολιτικό και Ενοριακό επίπεδο. Υπήρξατε πρωταθλητές σαν την Μάρθα σε έργα προς όφελος της κοινότητάς μας. Τα ακόλουθα είναι μόνο μερικά από τα εκπληκτικά σας επιτεύγματα: 

-Υποτροφίες για τους φοιτητές του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, χρηματοδότηση των Εκδόσεων και τόσων άλλων σημαντικών αναγκών της Σχολής. 

-Ενίσχυση της Ακαδημίας του Αγίου Βασιλείου από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα.   

-Παροχή Κοινωνικών Υπηρεσιών – Αυτή είναι η καρδιά της Φιλοπτώχου που χτυπάει δυνατά, παρέχοντας παρηγοριά στους άστεγους, τους πεινασμένους και τους πιο άπορους ανάμεσά μας.   

-Υποστήριξη για άτομα με καρκίνο, σοβαρές ασθένειες, αυτισμό και πολλές άλλες παθήσεις 

-Υποστήριξη των συνταξιούχων και χήρων κληρικών μας καθώς και των πρεσβυτέρων.   

-Το Ιατρικό Ταμείο για τα Παιδιά που βοηθά στην κάλυψη  ιατρικών δαπανών και εξόφληση νοσηλείων σε όλες τις ΗΠΑ.   

-Σταθερή υποστήριξη του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, και μέσω άμεσης υποστήριξης και ως ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

-Στήριξη της παγκόσμιας ιεραποστολής, πιο πρόσφατα στην Κορέα. 

-Στενή συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή και τον Διεθνή Οργανισμό Ορθόδοξης Χριστιανικής Φιλανθρωπίας για την παροχή ουσιαστικής και διαφανούς οικονομικής βοήθεια προς την Ελλάδα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια και την Αττική το περασμένο καλοκαίρι.   

-Υποστήριξη των αδελφών μας που υποφέρουν στην Ουκρανία, και πάλι σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή και τον Διεθνή Οργανισμό Ορθόδοξης Χριστιανικής Φιλανθρωπίας.  

Θα πρέπει να είστε τόσο πολύ υπερήφανες για όλα όσα έχετε καταφέρει. Η ενέργεια που σας χαρακτηρίζει ως μιμητές της Μάρθας είναι πραγματικά μεταμορφωτική!

Αλλά προχωρούμε στη δεύτερη πράξη μας ως Εκκλησία, και η Φιλοπτώχος  επίσης. Η κληρονομιά σας είναι τόσο βαθιά όσο οποιαδήποτε άλλη στην Εκκλησία. Αλλά τώρα αν προτιθέμεθα να βιώσουμε την ανανέωση στις κοινότητες και τα τμήματα μας, πρέπει να βρούμε τη Μαρία εντός μας. Την  εμπειρία δηλαδή  του να καθόμαστε στα πόδια του Κυρίου, να ακούμε τον Λόγο του Θεού και να τον αφήνουμε να μεταμορφώνει τις καρδιές μας και το νου μας.

Το θέμα μας για αυτήν την Κληρικολαϊκή Συνέλευση και την Συνέλευση της Εθνικής Φιλοπτώχου είναι: Κληρονομιά, Ανανέωση, Ενότητα. Αναγνωρίζουμε ασφαλώς τα πρόσωπα και το χρονικό δράσης των προγενέστερων εν Χριστώ Αδελφών μας που δημιούργησαν την Φιλόπτωχο ως έναν υπέροχο οργανισμό και μία πραγματικά εθνική διακονία. Αυτή η Κληρονομιά και αυτή η ιστορία δεν θα ξεχαστούν ποτέ. Αλλά αν πρόκειται να υπάρξει Ανανέωση της Φιλοπτώχου, θα πρέπει να στραφείτε και στην διακονία του εαυτό σας. Το λέω αυτό γιατί όλες σας δίνετε τόσα πολλά, και με τόσο πολλούς τρόπους. Οι αδελφές της Φιλοπτώχου δεν λένε ποτέ «Όχι» στην Εκκλησία. Αλλά, θέλω να πείτε και ένα "ναι" στον εαυτό σας.  

Η ανανέωση που θα προέλθει από την αυτοφροντίδα, από το να κάθεστε στα πόδια του Κυρίου, από τη μέριμνα για τον εαυτό σας, θα είναι ακόμη πιο ισχυρή επειδή θα προέρχεται από μία νοοτροπία αφοσίωσης. Αφοσίωσης στην Φιλόπτωχο, αλλά και αφοσίωση στις προσωπικές σας ανάγκες.  

Αγαπημένες μου αδελφές εν Κυρίω: Εσείς που είστε οι γυναίκες της Εκκλησίας - είστε αριθμητικά το ήμισυ του Σώματος του Χριστού, αλλά νομίζω ότι όλοι αναγνωρίζουμε ότι κάνετε πολύ περισσότερα από το ήμισυ της δουλειάς.  

Η ενέργεια που σας διακρίνει, όπως διέκρινε και την Μάρθα, έφεραν την Αρχιεπισκοπή και τις ενορίες μας σε μεγάλο βαθμό επιτυχίας, τέτοιας που μας κατέστησε μια αναγνωρισμένη κοινότητα πίστης στην ευλογημένη χώρα μας. Τώρα, είναι καιρός να επενδύσετε αυτήν την ενέργεια στον εαυτό σας.  

Κατ' αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να  προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα ενενήντα ή  μάλλον εκατό χρόνια. Με  μία τέτοια ανανέωση θα ενισχύσουμε την ενότητα του Φιλοπτώχου, την ενότητα της Αρχιεπισκοπής, την ενότητα της Εκκλησίας μας. 

Καθώς θέτουμε τον εαυτό μας να ασκηθεί σε αυτές τις ευγενείς και πνευματικές προσπάθειες, θέλω να τύχουν αναγνώρισης την στιγμή αυτή, ως τιμώμενες της Εκατονταετηρίδος, δύο από εσάς που δίνουν το παράδειγμα σε κάθε μέλος της Φιλοπτώχου: Η Εθνική σας Πρόεδρος,κ.  Arlene Siavelis Kehl και η Δεύτερη Αντιπρόεδρός σας κ. Anita Kartalopoulos.  Στα πρόσωπα τους, όλες σας τιμώνται σήμερα. (παρουσίαση)  

Η καθεμία από εσάς έχει την αιώνια ευγνωμοσύνη μου για τη συμβολή σας στη ζωή και την υγειή πορεία της Αρχιεπισκοπής μας. Ο Φιλόπτωχος είναι η ίδια η ψυχή της Αρχιεπισκοπής μας, και γεμίζει κάθε πτυχή του Σώματος του Χριστού με το αγάπη, με την πίστη  και με την απέραντη ενέργειά της.  

Εύχομαι ο Κύριος να ευλογεί πάντα, κάθε μέλος του Φιλοπτώχου, την εν Χριστώ διακονία σας και τις οικογένειές σας. Με το καλό εύχομαι, επίσης, να εορτάσουμε τα επόμενα εννήντα και εκατό χρόνια της Φιλοπτώχου.  

Σας ευχαριστώ.

News & Info