Address by His Eminence Archbishop Elpidophoros of America at the Consecration Vespers - Clergy-Laity

Speeches, Sermons, and Addresses

ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ κ. ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΥ Προσφώνηση στον εσπερινό των εγκαινίων

Ελληνικά English

ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
κ. ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΥ
Προσφώνηση
Στον εσπερινό των εγκαινίων

3 Ιουλίου 2022
Ιερός Ναός και Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου - Νέα Υόρκη.

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ,

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

Archbishop Elpidophoros at Great VespersΕίχαμε το προνόμιο απόψε να έχουμε εσάς, Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Γέροντα Χαλκηδόνας κ. Εμμανουήλ, εκπρόσωπε της Α. Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, χοροστατούντα στην ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού των Εγκαινίων της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, του Εθνικού μας Προσκύνηματος.

Σεβασμιώτατε Γέροντα, πέρυσι συνοδεύσατε τον Παναγιώτατο στα θυρανοίξια του ιερού αυτού χώρου, την ευλογημένη ημέρα που εορτάσαμε την τριακοστή επέτειο της ενθρονίσεως του πνευματικού μας πατέρα στην έδρα του Πρωτοκλήτου Αποστόλου Αγίου Ανδρέου. Σταθήκαμε μαζί τη στιγμή που ο Πρωτόθρονος της Ορθοδοξίας – το ιερό πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη, ευλόγησε το σταυρό που τοποθετήθηκε στην κορυφή αυτού του Ναού, και κόμισε με τα τίμια χέρια του το πολύτιμο Ιερό Λείψανο του Αγίου Νικολάου που απεθησαυρίσθη στο ναό αυτό.

Απόψε, ευχαριστούμε τον Παναγιώτατο που σας έστειλε και πάλι ανάμεσά μας, για να μεταφέρετε την ευλογία και τις ευχές της Μητρός Εκκλησίας για αυτό το νέο Εθνικό Προσκύνημα της Εκκλησίας μας στην Αμερική.

Σημειώνω με περισσή υπερηφάνεια και βαθειά ευγνωμοσύνη το μακρύ ταξίδι που επιτέλους – με τη χάρη του Θεού και τους θαυμαστούς κόπους μερικών αφοσιωμένων ψυχών – έφτασε στην πολυπόθητη ολοκλήρωση του. Και βλέπω στο πρόσωπο σας Σεβασμιώτατε Γέροντα, την αγάπη και τη φροντίδα της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως – της Εκκλησίας εκείνης εντός της οποίας γεννήθηκα σωματικώς και πνευματικώς.

Στη σεβαστή παρουσία σας βλέπουμε την ακατάλυτη αγάπη της Α. Θ. Παναγιότητος, του οποίου η πατριαρχική διακονία στο Θρόνο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου επί τριάντα και ένα έτη, έχει δώσει ελπίδα στην Ορθοδοξία και σε όλο τον κόσμο.

Και βλέπουμε σε αυτόν τον αναστημένο Ναό, εμπνευσμένο από την ίδια τη Μεγάλη Εκκλησία, την πολύτιμη Αγία Σοφία μας –ένα φάρος πίστεως, ελπίδος και αγάπης που θα εμπνεύσει όλο τον κόσμο.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου, καθώς και την ευγνωμοσύνη του Εθνικού μας Προσκυνήματος, στον Μακαριώτατο Πατριάρχη Σερβίας κ. Πορφύριο, ο οποίος παρήγγειλε και δώρισε ένα πλήρες σύνολο από όμορφα και περίτεχνα καλύμματα για Αγίας Τραπέζης για τον Άγιο Νικόλαο. Είμαστε βαθειά συγκινημένοι από το γενναιόδωρο πνεύμα του.

* * *

Τέλος, Σεβασμιώτατε, έχουμε μαζί μας απόψε δύο εν Χριστώ αδελφούς, οι οποίοι προσέφεραν εξαιρετικές υπηρεσίες στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Νικολάου και στο Εθνικό Προσκύνημα που οικοδομήθηκε εδώ, στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου: τον κ. Γεώργιο Τζίτζικο και τον κ. Ανδρέα Βενιόπουλο.

Αυτοί οι δύο αξιόλογοι συνεργάτες έχουν χρησιμοποιήσει τα αξιοσημείωτα ταλέντα και τις δεξιότητές τους για τον ευπρεπισμό του Εθνικού Προσκύνηματος σε σημαντικές στιγμές της δημόσιας παρουσίασης του:

Πέρυσι, την παραμονή της 11ης Σεπτεμβρίου, όπου επεμελήθησαν Φωταγώγηση του Προσκυνήματος.

Στα θυρανοίξια του ναού, που ετέλεσε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και που συνέπεσαν με τον εορτασμό της Τριακοστής Επετείου της Πατριαρχικής του θητείας.

Και απόψε, στον Εσπερινό και στα αυριανά Εγκαίνια.

Αγαπητοί μου Γεώργιε και Ανδρέα, παρακαλώ προσέλθετε.

[Παρουσίαση]

Σεβασμιώτατε, ολοκληρώνοντας αυτές τις λίγες σκέψεις σας ζητώ τώρα να απευθυνθείτε σε όλους μας και να μας τον καλό σας το λόγο σε αυτόν τον Ναό, ο οποίος αύριο το πρωί θα λάβει τη χάρη και το επουράνιο μύρο του χρίσματος της ανανεώσεως.

News & Info